Pel·lícula d’animació britànica produïda per 20th Century Studios i distribuïda per Disney. Aquesta és la primera cinta de Locksmith Animation, un estudi d’animació britànic fundat el 2014.
Ambientada l’any 2042, ens explica la història de Barney, un nen d’onze anys que viu en una casa humil amb el seu pare i la seva àvia. El producte de moda que té la mainada és el B-bot, un robotet que pots personalitzar amb diferents skins i que recull tota la informació que el seu propietari penja a les xarxes socials per convertir-se en el seu millor amic. Però la família de Barney viu tan allunyada del seu fill que no sap què és un B-bot, ni tampoc té prou diners per comprar-li un per al seu aniversari. La solució de darrera hora serà comprar-ne un a un transportista, el qual se li ha fet malbé en la ruta. Aquest B-bot serà incapaç de connectar-se a cap xarxa. Barney li explicarà qui és ell i què li agrada de manera analògica, desenvolupant una amistat única que els portarà a enfrontar-se amb tot un monstre empresarial de la tecnologia.
Ron dona error, és una magnífica pel·lícula molt entretinguda i divertidíssima que serveix per alertar als adolescents dels perills de les xarxes socials i l’abús de les pantalles, així com per reivindicar que la virtual no és l’única manera de fer amics.
El personatge de Barney és fantàstic i costa no identificar-se amb ell quan de petit demanaves un Transformer i t’havies de conformar amb la versió rònega i sense marca que venien a menys de la meitat de preu que l’original. Pel que fa al B-bot, Ron, és una passada de personatge. Té els millors gags de la pel·lícula i el guió treballa molt bé la seva confusió i reacció, fruit de ser un producte aparentment defectuós. Us arrencarà riallades amb la boca oberta, seguríssim. Ron és un element humorístic que funciona molt bé, sigui quan defensa a Barney dels seus assetjadors o les coses que li passen fruit del mal funcionament.
La pel·lícula té alguns moments foscos, ja no parlo del continu assetjament que pateix Barney perquè no té una família amb la mateixa capacitat econòmica que la resta, sinó per la crua escena en el bosc en el qual s’acaba perdent i com reacciona el dolent de la pel·lícula.
La base de la pel·lícula és l’amistat entre el nen i el robot, que només es pot construir d’una relació real. L’amistat no és un algoritme matemàtic, malgrat que les xarxes els utilitzen per dir-nos el que ens ha d’agradar i el que no. Això no implica que tenir amics en xarxa no estigui bé, però és necessari també tenir amistats que et coneguin bé, no només aquelles que ens valorin per allò que publiquem a les xarxes.
La pel·lícula també posa l’accent en com donem les nostres dades i imatges a aquestes empreses sense cap mena de mirament i les finalitats comercials i capitalistes per què les fan servir.
La pel·lícula compta amb les veus de Jack Dylan Grazer (Shazam), Zach Galifianakis (Resacón en Las Vegas) i Oliva Colman, que posa la veu a l’àvia hongaresa.
Ron dona error és una pel·lícula sobre l’amistat molt divertida amb la qual riureu una bona estona. Va passar molt discretament pels cinemes. Esperem que la seva arribada a Disney + faci que molta més gent la vegi i rebi el reconeixement que es mereix, ja que és una de les millors pel·lícules d’animació de l’any passat. Encara que l’aspecte tècnic no arribi al nivell de les que vénen de grans estudis, supera a moltes d’aquestes en enginy.