Alexander Payne ens va guanyar el cor a Entre copas, malgrat que les seves dues pel·lícules anteriors, Electioni A propósito de Schmidt, també ens havíem entusiasmat. Però està clar que va haver un abans i un després a la seva carrera a partir de la road-movie vinícola que li va suposar la seva primera nominació als Oscar. Set anys va tardar a fer una nova pel·lícula, Los descendientes, que el va consolidar com un dels realitzadors més ben considerats. Sortosament no ha tardat tant en dirigir una nova pel·lícula, i Nebraska arriba tant sols dos anys després de la cinta que interpretava George Clooney.
Nebraska és cinema independent nord-americà rodat amb veterania, però amb l’aparença i frescor d’un director novell. Ha estat rodada en blanc i negre i protagonitzada per actors poc populars o directament desconeguts. La història és potent i real com la vida mateixa. I aquest és el gran mèrit de la pel·lícula, la construcció i definició d’uns personatges que sembla que puguis i tocar i que fàcilment pots identificar entre els més grans de qualsevol família. Bruce Dern, etern secundari, li arriba una perla de personatge que borda magistralment i que ens recorda inevitablement al protagonista de Una historia verdadera de David Lynch. El protagonista creu haver estat premiat amb un milió de dòlars. En realitat es tracta de la típica estafa de telemàrqueting, però l’home està convençut de que és real i vol anar a recollir el premi com sigui. El seu fill l’acompanyarà en aquest viatge, on es trobaran a família i coneguts que ja l’havien oblidat, però davant la possibilitat de que sigui ric trauran el pitjor d’ells, o la seva veritable persona. El viatge esdevindrà curatiu per la relació entre el pare i el fill. Mentre el primer voldrà arreglar els errors que ha comès al llarg de la seva vida, el fill entendrà perquè el seu pare és com és.
Nebraska és una pel·lícula sensacional amb guió excel·lent, una fotografia impressionant i la que ens regala les millors interpretacions de la carrera dels Oscar d’enguany.